23 August 2012

waste management strategy in action

still in the old   fashion way

a mountain of waste 

layers of silt 



is it the only way  can we act now   - JIT

 examples of more successful approach












children are informed as well

start smart 

Za potrebe uspostave cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom Grada Zagreba istražuju se sljedeće lokacije:
(1.) Na utvrđenoj lokaciji za postrojenje za termičku obradu otpada, uz Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba na Resniku, istražuju se mogućnost sortiranja i predobrade otpada, mogućnost izdvajanja i privremenog skladištenja posebnih komponenti miješanog komunalnog otpada koje se sukladno propisima klasificiraju kao opasni otpad, te mogućnost odlaganja inertnog otpada.
(2.) Kao lokacija za reciklažu i odlaganje neopasnog građevnog otpada i zemljanog iskopa u funkciji sanacije klizišta Kostanjek istražuje se lokacija unutar šireg područja nekadašnje tvornice cementa u Podsusedu, sukladno posebnom projektu.
(3.) Lokacija Resnik – Ostrovci, sjeverno od Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, istražuje se za potrebe reciklaže i odlaganja zemljanog iskopa i neopasnog građevnog otpada.
(4.) Istražuje se nastavak biološke obrade biorazgradivog otpada u kompostani na lokaciji u Markuševcu.
(5.) Istražuje se lokacija glinokopa Novačica u Sesvetama za gospodarenje inertnim otpadom u cilju sanacije glinokopa.
(6.) Istražuje se lokacija na Jankomiru za obradu glomaznog otpada pretežno metalnog sadržaja bez primjesa opasnih komponenti otpada i bez odlaganja bilo koje vrste otpada.
(7.) Istražuje se lokacija Dumovečki Lug kao lokacija za Centar za gospodarenje otpadom Grada Zagreba sa svim sadržajima potrebnim za prikupljanje, predobradu i obradu svih vrsta otpada, osim radioaktivnog, što uključuje odvojeno prikupljanje pojedinih vrsta otpada, sortiranje otpada, reciklažu, biološke, mehaničko-biološke, fizikalno-kemijske i termičke postupke obrade otpada. Ova lokacija se predlaže za izgradnju kazeta za odlaganje ostataka nakon termičke obrade otpada, kao i drugog inertnog otpada kojeg nije moguće reciklirati ili oporabiti nekim od postojećih dostupnih postupaka te čvrsto vezanog azbestnog otpada s područja Grada Zagreba.
Lokacije u istraživanju mogu se do donošenja novog Prostornog plana Grada Zagreba koristiti za potrebe uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Grada Zagreba uz uvjet da su iste valorizirane i utvrđene Planom gospodarenja otpadom Grada Zagreba.


Ppgz Prezentacija Za Ponovnu Javnu 2012